Intervenció en l’assemblea general “La represa d’un espai socialista de vocació majoritària i les seves implicacions”


Bona tarda, companyes i companys

Catalunya està en un moment difícil social, econòmica i institucionalment. I necessita un espai socialista que es correspongui amb l’ambició de progrés dels seus ciutadans i ciutadanes.

Us espai que ha d’estar liderat des del Partit dels Socialistes de Catalunya i que ha d’atansar i incloure en el seu projecte les aspiracions dels moviments pel progrés social, econòmic i nacional, que la societat catalana avui està reclamant.

Quan les aspiracions de canvi dels ciutadans van més enllà del canvi de relacions amb l’Estat; més enllà de les aspiracions identitaries i no estan liderades pels socialistes arribem a la situació actual -paradoxal en la història política catalana- on per primera vegada un fort moviment nacional deixa fora de l’agenda política la recuperació social, econòmica i humana dels ciutadans.

Mai abans havia passat al nostre país.

Un dels principals exponents del catalanisme polític va ser la Mancomunitat.

En aquest 2014 es commemora el centenari d’una institució que va dur a terme una obra valuosa, tant en l’aspecte cultural com en el de creació d’infraestructures, política educativa, serveis d’assistència social, comunicacions, acció agrària, museus i llengua.

En l’època de la Generalitat republicana -fita del progrés nacional en els anys 30- es millora la xarxa d’hospitals i es traça un programa d’acció per organitzar els serveis de sanitat i assistència social.

També en la darrera transició democràtica dels anys 70 i 80, l’assoliment de la Generalitat i de l’Estatut van anar lligats a les polítiques per a la superació de la dura crisi econòmica de l’època, assentant les bases econòmiques i socials per a la integració a Europa.

En períodes d’incertesa com l’actual, cal posar en valor aquest projecte comú de construcció d’una Catalunya nacional i moderna que sorgeix a finals del segle XIX i que manté la seva vigència en el present, amb totes les reformulacions i readaptacions necessàries.

Ara, la societat catalana vol decidir el seu futur, però, simultàniament, ha de reclamar els avenços socials, educatius, culturals, econòmics i d’ocupació.

Però, això, només passarà amb una molt ampla base social i uns moviments socials vinculats a un projecte de progrés, identitari, , social, econòmic i cultural.

Un projecte que ha de liderar l’espai socialista amb una base social gran, amb mirada llarga i amb vocació majoritària.

Al país li cal un Partit dels Socialistes inclusiu, que reflecteixi i gestioni la pluralitat i la complexitat de la societat catalana.

Un Partit dels Socialistes que trobarà ara dues grans cites: unes eleccions europees i unes eleccions municipals on en molts llocs del país haurem d’anar plegats amb homes i dones d’esquerres i moviments socials que representin els projectes de progrés de la societat catalana des dels Ajuntaments.

Uns Ajuntaments que, no oblidem, han estat base de la construcció nacional i del benestar dels ciutadans i ciutadanes.

Per abordar les eleccions municipals responent a les aspiracions de progrés, des del Partit dels Socialistes haurem de treballar amb moviments socials dels pobles i ciutats, que hauran de ser llocs de trobada de tots els progressistes.

I haurà de ser a partir de les eleccions municipals -pedra angular del projecte socialista a Catalunya- que el PSC amb una base ampliada, obert als moviments socials i gestionant la pluralitat dins i fora del partit, recuperi la credibilitat, la centralitat de les esquerres a Catalunya i la vocació de ser majoritari com a alternativa política a Catalunya.

Moltes gràcies.

Barcelona, 21 de març de 2014 

Decarreg’at el discurs en format PDF fent clic aquí

20140324-081430.jpg

Aquesta entrada ha esta publicada en notícies, PSC. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari